JÓGA - mindenkinek :)

~ - ~ - ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ - ~ - ~ Előd Tünde ~ Veresegyház

Az Om mantráról…

ohm.jpg


A mantrák olyan "varázsigék", melyeket az ősi rishik mély meditációs állapotukban tapasztaltak meg és vibrációjukat a hang ruhájába öltöztetve hozták őket el az anyagi világba. Úgy tartják, az egész világegyetem hang által teremtetett, s a szent OM szótag zengése keltette a körülöttünk létező formák világát. Ez ma is a legismertebb mantra, mely gyakran csendül fel a jógaórák eleji elcsendesedések alkalmával.

Az OM szó három hangból tevődik össze, az A, U és M. Írott alakjában egy holdsarló és egy pont van felette.

A jóga a Lélek Valóságát az AUM szóval szimbolizálja. Magában foglalja a Lélek és a Természet kettősségét, a sokaságot és az egységet, a valóságot és a káprázatot, végeredményben tehát mindent, ami van és ami létezőnek látszik.

Az AUM szó egyedülálló a maga mivoltában. Semmi sincs, ami ne rejlenék benne. Aum a kezdet és a vég, a múlt, a jelen és a jövő, az okság, az idő és a tér, az anyag, az erő és az értelem, a személyiség, az én és a személytelenség, a sötétség és a világosság, a Természet és a Lélek.

Az AUM szó tehát a mindentudás, mindenhatás és mindenütt jelenvalóság értelmét hordozza.
Az A, U és M betűk a “tat tvam aszi” (“Az Te vagy”) mantra szavait is jelentik, mely az ember saját isteni természetének fölismerését fejezi ki. A szimbólum egésze magát ezt a fölismerést képviseli, amely felszabadítja az emberi szellemet teste, elméje, értelme és énje korlátai alól.

Az óra elején és végén lévő néhány perc keretet ad a gyakorlásnak, segíti a rendszeresség kialakítását, a figyelmet befelé vezeti, önmagad felé. Sokkal jobban fejlődsz, sokkal jobban kezd engedelmeskedni a test, ha nem akarattal, hanem figyelemmel dolgozol.

A mantra szerepe az önmegfigyelés is. Fizikai korlátaink, amikkel az életünkben küzdünk, nagyrészt a belső, mentális és lelki beállítottságunkból származnak.  Rugalmasság és rugalmatlanság; egyensúly és annak hiánya, nyitottság és befogadás, ill. meghajlás és elfogadás - a testünk általában mutatója és eszköze ezeknek az állapotoknak és változásaiknak. Így a jóga tükör önmagunkhoz.

Érdemes figyelni a bennünk megjelenő hozzáállásokat, gondolatokat, érzéseket és érzelmeket a gyakorlás közben – a mantráknál és meghajlásoknál is. Azzal, hogy  tudod mi mindenre jók ezek és észreveszed,  elutasítás van benned ezekkel a keretekkel szemben, sokszor meg is szűnik.

Ha túl nagy az ellenállás, akkor viszont ne erőltesd, csak gyakorold teljes odafigyeléssel az ászanákat, próbáld azokat  megfigyelni minél teljesebben, mintha kívülről tekintenél magadra. És ha ez már megvan akkor egy idő múlva megérkezik az is, hogy szeretnéd az OM-ot is gyakorolniWeblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 99
Heti: 138
Havi: 1 406
Össz.: 210 574

Látogatottság növelés
Oldal: Az OM mantráról
JÓGA - mindenkinek :) - © 2008 - 2019 - babajoga.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gát perineum - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »