JÓGA - mindenkinek :)

~ - ~ - ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ - ~ - ~ Előd Tünde ~ Veresegyház

A  csecsemőmasszázs története

A babamasszázs évezredes hagyománya (mint maga a jóga is) Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre.

A masszázs szavak nélküli  kommunikáció, amely érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetít.

Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végigkíséri emberi kapcsolatainkat. A szeretetteljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.


from_god.jpg


A  masszázs hatásai

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. A szülőnek pedig erősíti az önbizalmát, az anyai/apai érzéseit.

A babamasszázs stimulálja a bőrt, a légzőrendszert, javítja a  nyirok- és vérkeringést, az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését.

Segít a stresszoldásban, ellazulásban, a feszültségek levezetésében, a fájdalmas emlékek enyhítésében.

A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak. Éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A súlygyarapodásuk és fejlődésük kiegyensúlyozottabb.

A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén, a kölcsönös tiszteleten és a boldogság érzésén keresztül a baba és gondozottja közti kötődés elmélyül.

A masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét.

A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs.


A kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat érzelmi biztonságot ad, s feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja a szülők önértékelésének javulását is.

A szülő megtanulja megérteni gyermeke jelzéseit, képes lesz a baba igényeire megfelelően reagálni.

Mindkettőjük örömére önfeledt, boldog perceket tölthetnek együtt, és a szülő a masszírozással saját maga enyhítheti a kicsi hasfájását, fogzási fájdalmát, megnyugtathatja Őt. Láthatja babája elégedettségét, hallhatja boldog gőgicsélését. Nagy segítséget jelenthet a bizonytalan, esetleg szorongó szülőknek, magabiztosabbá téve őket szülői szerepükben.

Koraszülött, esetleg sérült vagy fokozott igényű kisbaba esetén is segítséget nyújt abban, hogy hamarabb létrejöjjön az elfogadás a szülő és babája között.

A csecsemőmasszázs gyakorlása során megtanuljuk - a  masszázsfogásokon túl - egymás elfogadását, tiszteletét, az együttérzést, a bizalmat, és azokat az értékeket, melyet a gyermek későbbi, felnőtt életébe is magával visz. A masszázs csodálatos élmény a szülőknek és a csecsemőnek egyaránt.


Milyen életkorban és milyen gyakran végezhető a masszázs

A babamasszázs, mint szeretgető érintés, már újszülött kortól elkezdhető. 2-3 hónapos korban alkalmazható a leghatékonyabban a masszázs, de természetesen fiatalabb és idősebb babáknak is mérhetetlenül hasznos.

A gyermek növekedésének megfelelően, a kúszó-mászó, tipegő, és kisgyermekkorban a mozdulatok változtatásával a masszázs tovább folytatható.

A masszázs a születéstől egészen a felnőtt korig jó, ha végigkíséri az életünket, mindennapos cselekvéseink részévé válik.

A babamasszázs akkor a leghatékonyabb, ha rendszeresen, a kicsi igényeinek megfelelően végezzük.


A 3 dósa:

vata       -              levegő + éter túlsúlya,

mozgékony, intellektuális, változékony hangulatú, alvásritmusa nincs, felületes, hasfájós, bőre száraz, figyelme elkalandozó

 

kafa       -              föld elem túlsúlya

nyugodt, lasú, nehézkes, megbízható, nem nyomulós, élsportoló nem lesz belőle, felső légúti problémák jellemzik

 

pita        -              tűz elem túlsúlya

temperamentumos, bőrgyulladásra hajlamos (ekzéma), szeplős, anyagcseréje gyors, elhízásra nem hajlamos, gyakran eszik, iszik, csípős-fűszeres ételek nem javasoltak

 

Masszázsolajak:              csak tiszta olajjal masszírozzunk

Szezámmagolaj                - semleges, általános, mindenkinek ajánlható olaj

Mustármagolaj                 – lusta baba élénkítésére

Avokádóolaj                      – levegő típusú babáknak

Mandulaolaj                      – nem jó a szétszórt, pörgő, pita babáknak

Kókuszolaj v. Seavaj         - pita gyereknek ajánlott, „hűt”


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 99
Heti: 137
Havi: 1 405
Össz.: 210 573

Látogatottság növelés
Oldal: Babamasszázs
JÓGA - mindenkinek :) - © 2008 - 2019 - babajoga.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: gát perineum - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »